Çemen Otu

İsimli konu WH 'Biyoloji' kategorisinde, "..melekmi cadımı.." üyesi tarafından 12 Temmuz 2011 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: Çemen Otu. Çemen Otu Çemen Otu - Çemen Otu Bitkisi - Çemen Otu Nedir - Çemen Otu Yetiştiriciliği Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım:... Kahvaltılık Çemen Çemen (çimen) ...

  1. Sponsorlu Bağlantılar
    Çemen Otu
    Çemen Otu - Çemen Otu Bitkisi - Çemen Otu Nedir - Çemen Otu Yetiştiriciliği



    Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

    Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.

    Çemen Otu

    Çemen tozu

    Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir. Acımsı ve yanmış şeker tadındadır. Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

    Diğer dillerde isimi

    Arapça: Hulba, Hilbeh
    Azerice: Güldefne
    Ermenice: Chaiman
    Çince: Hu lu ba
    Farsca: Shambelilé
    Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle
    Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu
    Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)
    Italyanca: Fieno greco
    Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala
    İspanyolca: Alholva, Fenogreco
    Türkce: Çaman
    Pakistan dilinde (Urdu): Methi
    Hollandaca: Fenegriek
    İngilizce: Fenugreek
    Sponsorlu Bağlantılar
    12 Temmuz 2011
    #1
soru sor