Sebzeler ve Faydaları

İsimli konu WH 'Sağlık' kategorisinde, breakerturk üyesi tarafından 14 Kasım 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: Sebzeler ve Faydaları. Not: Uzun bir yazı ve elimizde bulunması gerekir bence. Üşenmeyin okuyun yada çıktısını alın bulundurun sevgilerimle __SEVDAZAN buyrun Sebzeler ve... Doktorunuz Meyve Ve Sebzeler :::SaNaT eSeRi MeYvEleR vE sEbZeLeR::: ...

  1. Not: Uzun bir yazı ve elimizde bulunması gerekir bence. Üşenmeyin okuyun yada çıktısını alın bulundurun
    sevgilerimle __SEVDAZAN

    buyrun

    Sebzeler ve Faydalari

    Sebze ve meyveyi az yiyenlerde cesitli hastaliklar daha cok goruluyor ve bunlar ciliz, boysuz, dayaniksiz ve kisa omurlu oluyor.

    Ispanak

    Amerika BirlesIk Devletleri nde (ABD), tuketimde ispanak salatasi basi cekiyor. Demir yonunden zengin, koyu yesil yaprakli ve guzel tadi olan ispanak, diger yaprakli sebzelere nazaran daha cok protein iceriyor. Salatada yenilen cig ispanak, harika bir lif kaynagi. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soguk alginliklarina karsi dayaniklilik veriyor ve hemoroid rahatsizligina iyi geliyor.
    Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve cesitli enzimlerce cok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapiyor. Ispanak ayrica, kemiklerin ve dislerin saglamligini temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Ozel enzimi ile pekligi giderip bagirsak zehirlenmesini onluyor. Kalp rahatsizligi olanlara, haftada 1-2 fincan taze sIkilmis ispanak suyu icmeleri oneriliyor.
    Uzmanlar, ispanagin, karacigeri, lenf bezlerini, kan dolasimini uyardigini belirterek, hamilelere, kanli-canli bir bebege sahip olmalari icin bol ispanak yemelerini tavsiye ediyor.

    Fasulye

    Taze fasulyenin, vucudun calismasini, gelismesini ve tamirini sagladigini vurgulayan uzmanlar, genc-ihtiyar herkese tavsiye ediyor. Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, bobrekleri, karacigeri ve kalbi kuvvetlendirdig ini, albumin ve sekerde de cok fayda verdigini bildiriyor.

    Bezelye

    Kansizligi gideren ve pekligi geciren taze bezelyenin, kan kanserine karsi koruyucu etkisi oldugunu ifade eden uzmanlar, gida degeri ve insana zarar vermeme bakimindan fasulyeden daha ustun oldugunu savunuyor.

    Sivri Biber

    Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazi alkoloidler bulundugunu kaydederek, bunlarin, mideyi kuvvetlendirdig ini, istah actigini ve mide tembelligini giderdigini soyluyor. Ozellikle aci biberin, erkeklerde cinsel istegi arttirdigini belirten uzmanlar, P vitamini ile damarlari yumusatip kanamayi onledigini, K vitamini ile de kanin pihtilasma kabiliyetini arttirarak kanamalari durdurdugunu bildiriyor.

    Patlican

    Uzmanlar, patlicanin, A vitamini, fosfor ve kendine has bazi esanslara sahip oldugunu, bunlarla sinirleri teskin ettigini ve kalp carpintisini giderdigini vurguluyor. Patlicanin pankreas, karaciger ve bobrekleri kuvvetlendirdig ini, bol idrar sokturdugunu, vucuttaki fazla suyu disari bosalttigini ve kilo verdirdigini kaydeden uzmanlar, seker hastalarinin, patlican salatasindan cok fayda gordugunu, kansizliga iyi geldigini, kani arttirdigini ve kalbe sukunet verdigini ifade ediyor. Uzmanlara gore, patlican, en saglikli olarak kul veya ocakta pisirilip kabuklari soyulmali ve ince kiyilmali.

    Lahana

    Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum iceren lahananin, seker ve romatizma hastalari icin de cok faydali oldugunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kukurt ve vitaminleri ile kani temizleyip cildi guzellestirdigini, bol idrar sokturdugunu, vucuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla disari attigini bildiriyor. Uzmanlar, lahananin kansizligi giderdigini ve kansere karsi etkili oldugunu da kaydediyor.
    Uzmanlar, sadece lahana cesitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bagirsaklarin ic yuzeyini korudugunu, oralardaki yaralarin iyilesmesini sagladigini da vurgulayarak, bu sebzenin, yaslanmayi onleyici ve kalp krizine karsi koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynagi oldugunu hatirlatiyor. Uzmanlar, selenyumun ayrica, saglikli gorunuslu bir cilt verdigini ve erkegin cinsel gucunu arttirdigini da belirtiyor.

    Karnabahar

    Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve iceriginde, kadinlari gogus kanserine karsi koruyan indol-3 karbonal bulunan karnabaharin, lahanadaki besin degerinin coguna sahip oldugunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar cicek oldugu icin, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein icerir. Bu maddeleri ile cinsel gucu arttirir, buna bagi olarak kalp rahatsizliklari ni da giderir. Sinirleri ve beyni iyi calistirir, onlarin yipranmasini onler" diyorlar.

    Brokoli

    Uzmanlar, brokolide, havuctakinden daha fazla beta karoten bulundugunu soyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu icilebilecek en iyi besinlerden oldugunu kaydediyor. Beta karotenin, guclu bir kanser savascisi oldugunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bagirsak kanserleri tehlikesini azalttigini ifade ediyor.
    Brokolinin ayrica, B1 ve C vitamini ile dolu oldugunun altini cizen uzmanlar, yuksek miktarda kalsiyum, kukurt, potasyum ve selenyum maddeleri icerdigini belirtiyor. Mineral ve demir eksIkligini gideren brokolinin vitamin deposu oldugunu bildiren uzmanlar, suyunun havuc veya elma suyu ile karistirilarak icilmesinin de faydali oldugunu kaydediyor.

    Pirasa

    Pirasanin bol vitaminleri, mineralleri ve cesitli nitritleri ile cok sifa verici ozelligi bulundugunu vurgulayan uzmanlar, mide-bagirsak rahatsizliklari , deri hastaliklari, damar sertligi icin faydali oldugunu belirtiyor.
    Uzmanlar, pirasa yemeginin, bagirsaklara yumusaklik verip pekligi giderdigini, hemoroidi olanlara da ferahlik sagladigini bildiriyor. Uzmanlar, pirasa corbasinin, bobrekleri calistirarak bol idrar sokturdugunu ve vucutta birikmis ure asidi ve urat tuzlarini disari attigini ifade ediyor.

    Enginar

    Karaciger ve kalbin en iyi dostu olan enginarin kani temizledigini ve yorgunlugu giderdigini vurgulayan uzmanlar, diger zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla disari atarak vucuda dinclik verip dinlendirdigini soyluyor. Uzmanlar, enginarin, beyin yorgunlugunu cabucak gecirdigini, kalp adalelerini kuvvetlendirdig ini, onu rahatsiz eden ure ve kolesterolu dusurerek kalbin rahat calismasini sagladigini, seker hastalari icin de cok faydali oldugunu, mide ve bagirsaklari dezenfekte ederek ishalleri durdurdugunu kaydediyor.

    Kereviz

    Kerevizin yaprak ve saplarinin, bol vitaminleri ve cesitli madeni maddeleriyle cok faydali oldugunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdig ini ve istah actigini bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, ic salgi bezlerini ve ozellikle vucutta cok cesitli vazifesi olan bobrek ustu bezlerini calistirdigini, sinir yorgunlugunu da onledigini ifade ediyor. Kani pisliklerinden temizledigini ve sivilcelerin gecmesine, yuzun pembe bir hal almasina yaradigini vurgulayan uzmanlar, kerevizin diger faydalarini soyle siraliyor: "Karacigerin sisligini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sariligi gideriyor, bobrekleri calistiriyor, fazla suyu disari atiyor. Bobreklerden kumu, tasi dokuyor. Sismanlari zayiflatiyor ve cinsel faaliyeti cok arttiriyor."

    Semizotu

    Semizotunun, kanama hastaliklarinda ve peklikte cok faydali oldugunu kaydeden uzmanlar, kani temizledigini, bol idrar sokturdugunu, kani, ure ve benzeri pisliklerinden temizledigini, sinir krizleri ve beyin yorgunlugunu gecirdigini, bobrekteki kum ve tasi doktugunu bildiriyor.
    Semizotunun, seker hastalarinin susuzlugunu azalttigini, sismanlara kilo verdirdigini belirten uzmanlar, semizotu, yesil salata olarak yenirse faydasinin fazla oldugunu ifade ediyor.

    Patates

    Avrupa ve ABD de mutfagin bas kosesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin cogunlugunun, kabugunun hemen altinda veya yakininda oldugunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kul veya buharda pisirildikten sonra soyulmasi gerektigini vurguluyor.
    Patatesin mutlaka salata veya soganla yenilmesi gerektigini ifade eden uzmanlar, patates, yagda kizarmis olarak yenmezse kilo aldirmadigini, sismanlar ve seker hastalari icin iyi bir gida oldugunu bildiriyor. Seker hastalarinin, ekmek yerine bol patates yiyebilecegini soyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmamasi icin, patateslerin kulde veya cift tabanli tencerede pisirilmesi gerektigini kaydediyor.
    Uzmanlara gore, patatesin yaklasIk yuzde 20 si karbonhidrat ve kalori degeri oldukca dusuk. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum iceriyor. Orta boy bir patates, gunluk C vitamini miktarinin 1/3 unu temin ediyor. Sindirimi kolaylastiriyor. Bagirsaklari, bobrekleri ve kani temizliyor, kabizligi onluyor. Kansere karsi koruyor ve yorgunluga karsi birebir.

    Domates

    Bol ve cesitli vitaminleri, mineralleri ve faydali organik asitleri ile tibbi degeri cok yuksek bir sebze olan domatesin, vucuda kukurt, fosfor ve organik sodyum verdigini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen gunluk miktarin yuzde 50 sinden fazla oldugunu bildiriyor.
    Uzmanlar, domatesin damarlari yumusattigini, kani durulttugunu, ure miktarini dusurdugunu, vucudu genclestirdigini belirterek, kalp, karaciger, bobrek bozukluklari ve sekerliler icin cok faydali oldugunu ifade ediyor.
    Domatesin, bobrekleri calistirarak bol idrar sokturdugunu ifade eden uzmanlar, vucutta biriken ure asidi ve urat tuzlarini eriterek idrarla disari attigini, vucutta biriken suyu bosalttigini kaydediyor. Uzmanlar, kansere tutulmamak icin domatesin iyi bir sebze oldugunu bildiriyor.
    Domatesin C ve E vitaminleri icerdigini, zengin bir potasyum kaynagi oldugunu ve cok az miktarda tuz bulundugunu soyleyen uzmanlar, yuksek kan basincini dusurmeye yardimci oldugunu ve vucudun su tutmasini engelledigini ifade ediyor. Domatesin hazmi kolaylastirdigini, ozellikle nisastali yiyeceklerin (hamur isleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sagladigini vurgulayan uzmanlar, kabuk ve cekirdekleriyle bagirsaklari harekete gecirdigini ve pekligi giderdigini belirtiyor.

    Sogan

    Soganda bol miktarda A, B ve ozellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kukurt gibi vucuda cok faydali maddeler, antibiyotik vazifesi goren esanslar ve hazim arttirici fermentler bulundugunu kaydeden uzmanlar, kalp ve prostat bozuklugu, pankreas tembelligi (sekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastaliklari, cinsel iktidarsizlik, mide zayifligi gibi hastaliklarda cok fayda verdigini, bol idrar sokturdugunu ve vucutta birikmis su ve ureyi disari attigini bildiriyor. Soganin, vucuttaki fazla tuzu da disari attigini belirten uzmanlar, pankreasi calistirarak insulin ifrazatini arttirdigini ve kanda seker seviyesini dusurdugunu kaydediyor.
    Fazla sogan yenen ulkelerde kanserin nadir goruldugunu ve o ulke halkinin uzun yasadigini ifade eden uzmanlar, soganin, karacigeri ve bagirsaklari dezenfekte edip zehirlerini temizledigini ve gidalarin orada vucudu zehirlemesini onledigini, bagirsak kurtlarini doktugunu bildiriyor.
    Uzmanlar, agizda sogan kokusunu gidermek icin yemekten sonra biraz ekmek kabugu veya maydanoz cignenmesinin yeterli oldugunu soyluyor. Uzmanlar ayrica, soganin patateslerden ayri, kuru, soguk bir yere kaldirilmasi gerektigini, cunku sogan ve patatesin birbirini etkiledigini ve soganin, patateslerden salinan nemle yumusadigini hatirlatiyor.

    Sarimsak

    Uzmanlara gore, bu keskin kokulu yumruda, her turlu harika ozellik mevcut. Sarmisagin tansiyon dusurdugu, kan pihtilasmasini azalttigi, kotu LDL kolesterolunu dus, durdugu, bazi mide kanserlerini onledigi, bagisIklik sistemini guclendirdiginin ispatlandigini soyleyen uzmanlar, sarimsaktaki "allicin" denilen bir maddenin, sadece kendi ozgu kokusunu vermekte kalmadigini, ayrica bakteri gelisimini onledigini, vucuttaki mantari ve maya olusumunu tahrip ettigini kaydediyor.
    Uzmanlar, sarimsakta 2 kuvvetli antibiyotik, cok tesirli esanslar, bol iyot ve kukurt bulundugunu ve insan sagliginda cok degerli vazife gordugunu belirterek, "Damar sertligini giderir, kani durultur, kalbi kuvvetlendirir, bronslari dezenfekte eder, cilt hastaliklarini giderir ve kansere karsi korur" diyorlar.
    Uzmanlar, sarimsakli yogurdun, zehirlenmelere karsi insani korudugunu ve sarimsagin en ince damarlari dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sagladigini bildiriyor. Uzmanlar, sarimsagin, butun salgi bezlerini calistirmak ve vucudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genc ve dinc olmayi, uzun yasamayi sagladigini kaydediyor.

    Havuc

    Uzmanlar, havucun, suratle kan yapici, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bagirsagin yakin dostu, safra akitici, karacigeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze oldugunu soyluyor. Kansizlik halinde, sabah-ogle-aksam taze cikarilmis 1 cay bardagi havuc suyu icilmesi, suyu cikarilamazsa ince rendelenmesi ve iyice cignenerek yenilmesi oneriliyor.
    Mide ve bagirsak kanamalarinda da havuc suyunun cok faydali oldugunu ifade eden uzmanlar, havucun, ozel sekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karacigeri kuvvetlendirdig ini, ona rahatsizliginda kendi kendini tamir imkani verdigini, vucuttaki ure asidi, urat tuzlari, benzeri yorgunluk maddelerini, diger zehirleri idrarla disari attigini vurguluyor.
    Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdigini ve gozlerin sihhatli kalmasini sagladigini belirten uzmanlar, kalp rahatsizligi ve damar sertligi olanlara havucun cok fayda verdigini, her gun yenen bir havucun da akciger kanseri tehlikesini yariya indirdigini bildiriyor.
    Uzmanlar, havuctaki beta-karotenin de gozleri, yasliligin getirdigi gorme zayifligindan korudugunu ve bagisIklik sistemini kuvvetlendirdig ini vurgulayarak, havuclarin cig veya pismis olarak yenilirken asla soyulmamasi gerektigini, sadece temiz yikamanin kafi oldugunu kaydediyor.

    Salatalik

    Salataligin kani temizledigini, karacigeri ve bobrekleri calistirarak bol idrar sokturdugunu ifade eden uzmanlar, idrarla birlikte vucuttaki ure asidi ve urat tuzlarini eritip disari attigini bildiriyor. Salataligin, icerigindeki bol kukurdu ile kani temizledigini, ciltteki ter bezlerini calistirdigini belirten uzmanlar, bol vitamin ve madeni madde verdigini, boylece cildin taze ve puruzsuz olmasina yardim ettigini vurguluyor.
    Salataligin kendisi veya suyunun, cildi bir tonik kadar temizledigini soyleyen uzmanlar, et yemeklerinin verdigi susuzlugu kestigini kaydediyor. Salataligin, sicak bir havada ic isisinin dis isidan 20 derece daha dusuk oldugu ve bu sebeple serinletici olarak yendigi bildiriliyor.

    Turp

    Uzmanlar, cesitli esanslari, bol C vitamini, iyot ve kukurduyle turpun, karacigeri midcalistirdigni, bobreklerdeki kum ve tasi doktugunu, bronslara cok iyi tesir ettigini, dalak sisligini giderdigini ve cildi guzellestirdigini ifade ediyor. Uzmanlar, turpun bagirsaklari dezenfekte edip pekligi giderdigini, aksam yenilen turp veya icilen bir bardak turp suyunun cok iyi uyku verdigini soyluyor.

    Maydanoz

    Uzmanlara gore maydanoz, dunyadaki en besleyici yiyeceklerden birisi ve bir demir deposu durumunda. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum, kukurt ve A vitamini bulunuyor. Bir tutam maydanoz, gunluk C vitamini ihtiyacinin cogunu karsiliyor. Bobrekleri, karacigeri ve idrar yollarini temizlemeye yardim ediyor. Kan sekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karsi da koruyucu.

    Marul

    Bol miktarda cesitli mineralleri iceren marulun, sinirleri teskin edip iyi uyku verdigini ve erkeklerde cinsel arzuyu frenledigini belirten uzmanlar, yemekten once salata seklinde yenen marulun, seker hastalarinin kandaki seker seviyesini dusurdugunu bildiriyor. Marulun bol idrar sokturdugunu ve kani pisliklerden temizledigini vurgulayan uzmanlar, karaciger ve dalak sisligini, sariligi giderdigini, kadinlarda adet donemlerinin, zamaninda ve agrisiz olmasini sagladigini bildiriyor. Uzmanlar, marul suyu, yuze surulurse ergenlik sivilcelerini giderdigini, oralara tazelik ve pembelik verdigini kaydediyor.

    Roka

    Cesitli esanslari, P ve K vitaminleri, cok faydali mineralleri iceren rokanin, karacigerin dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansizligi gideren, cinsel gucu cok arttiran bir yesillik oldugu ifade ediliyor. Uzmanlar, yesil salata seklinde yenen rokanin, tadi ve asitleri ile mideyi calistirdigini, hazmi arttirdigini, istahi actigini, bobrekleri calistirdigini, idrar sokturdugunu ve karinda toplanan suyu bosalttigini bildiriyor.

    Tere

    Terenin, cig salatalara lezzet ve canlilik kattigini, ayrica degerli bir sebze suyu oldugunu vurgulayan uzmanlar, cesitli vitaminler ve ozellikle C vitamini, bazi faydali esanslar ve mineralleri ile cok tesirli ve faydali oldugunu belirtiyor. Uzmanlar, terenin, karaciger, bobrek ve bronslari calistirdigini, gribi gecirdigini, kanda sekeri dusurdugunu, kansizligi giderdigini, aci tadi ve diger maddeleriyle mideyi calistirip hazmi arttirdigini, istahsizlik cekenlere cok fayda verdigini, bol demiri ile kani tazeledigini, kansere karsi korudugunu, bagirsaklardaki cesitli solucanlari doktugunu kaydediyor.
    Uzmanlar, terenin sinirleri dinlendirdigini ve cinsel istegi arttirdigini belirterek, cig olarak, az miktarlarda yenilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, fazlasinin zarar verdigi uyarisinda bulunmayi da ihmal etmiyor.

    Salgam

    Salgamin tas ve kum doktugunu, bronslari bosalttigini, bol idrar sokturdugunu ve pekligi giderdigini soyleyen uzmanlar, salgamin yapraklari ince kiyilarak salata seklinde yenirse yukaridaki hastaliklara iyi geldigini bildiriyor. Uzmanlar, seker hastalarinin da salgam yiyebilecegini vurguluyor ve salgam ne kadar cig yenirse o kadar faydali oldugunu hatirlatiyor.
    14 Kasım 2007
    #1
soru sor