türkçe test (edat-bağlaç-ünlem)

İsimli konu WH 'Sınavlar' kategorisinde, yldrm.exe üyesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: türkçe test (edat-bağlaç-ünlem). SÖZCÜK TÜRLERİ (EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM) 1. 1. Olumsuz şartlardan sanatçılar bile etkilenir. 2. Özgürlük kişiye göre değişen bir kavramdır. 3. Bilgiyle... türkçe test (tamlamalar) Doğru bir Türkçe için sen de bir bağlaç ayır! ...

  1. SÖZCÜK TÜRLERİ (EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM)

    1.
    1. Olumsuz şartlardan sanatçılar bile etkilenir.
    2. Özgürlük kişiye göre değişen bir kavramdır.
    3. Bilgiyle görgüyle olacak iş değil bu.
    4. Ot yeşermeyecek kadar verimsizleşmişti toprağımız.
    Numaralanmış cümlelerin hangisinde bağlaçvardır?
    A)1 B) 2 C) 3 D) 4
    *
    2. "Göre" kelimesinin, diğer üçüne göre farklı bir işlev (fonksiyon) yüklendiği cümle hangisidir?
    A) Bana göre, bu sınav için çok çalışmak gerek.
    B) Bu kitaba göre dünya gittikçe ısınıyor.
    C) Size göre bu maçı kim kazanır?
    D) Yunus'un etkisi Fuzuli'ninkine göre çok daha geniş olmuştur.
    *
    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "Burası güzel bir yer, ama ıssız." cümlesindeki "ama" bağlacının kullanımıyla özdeş bir kullanım vardır?
    A) Kitabı alabilirsin ama okuyacaksın.
    B) Çok gayret etti ama olmadı.
    C) Az ama çok az yemeye çalış.
    D) Buraya geleceksin ama tek başına.
    *
    4. "Aşkın güllen solmaz, lâkin ümit ile sulayanı olursa." cümlesindeki "ile" sözcüğünün görev ve anlam bakımından özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Kalbi ile kafasını işletebilen iyi insandır.
    B) Sabırlı insan, hasmını tebessüm ile yener.
    C) Heyecanlandığında eli ile ayağı birbirine dolaşır.
    D) Ali kalemi ile defterini sınıfta unutmuş.
    *
    5. "Hem gezinti yaparız hem oradaki işlerimizi görürüz." cümlesindeki altı çizili sözcüklerin türdeşi aşağıdakilerden hangisinde yoktur?
    A) Ne beni aradı ne arkadaşını. im m
    B) Ya ders çalışın, ya kitap okuyun.
    C) Sevgiyle, özlemle annesinin yolunu gözlüyordu.
    D) Bu işi Ali de Ayşe de yapabilir.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki", bağlaç olarak kullanılmıştır?
    A) Ağaçlardaki yapraklar döküldü.
    B) Dışarıdakiler! tek tek içeri getirdi.
    C) Bu kitap benimkinden güzel.
    D) Duydum ki bu resmi sen yapmışsın.



    7. Bu hediyeleri, çocuklara dağıtmak için aldım.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "için" edatı bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Ona yardım etmek için her yola başvurmuşlardı.
    B) Biz, bu üç elbise için yirmi milyon lira vermiştik.
    C) Arkadaşları için katlanmadık fedakârlık bırakmadı.
    D) Sizin için güzel şeyler söylemiyorlar.



    8. "Yalnız" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat görevinde kullanılmıştır?
    A) Onun, evde yalnız olduğunu öğrenince şaşırdım.
    B) İhtiyar, uzun zamandan beri yalnız yaşıyordu.
    C) Köylüler yalnız onun söylediklerini dinlerdi.
    D) Size yardım ederim, yalnız siz de bana yardım edeceksiniz.



    9. "Ancak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde kullanılmıştır?
    A) Ancak beğendiğim kitapları okurum.
    B) Koşuya ancak sağlıklı olanlar mı katılmalı?
    C) Meyvelar ancak olgunlaştıklarında yenmelidir.
    D) Vakit azaldı ancak işi bitirmek zorundayız.



    10. Altı çizili kelimelerden hangisinin türü farklıdır?
    A) Yine de sizinle gelmek istiyorum.
    B) Yalnız seni soruyor bana, başkasını değil.
    C) Evine gittik, ancak onu bulamadık.
    D) Kitabı verebilirim, fakat çabuk getirirsen.


    CEVAPLAR:1.A 2.D 3.B 4.B 5.C 6.D 7.A 8.C 9.D 10.B
    11 Nisan 2007
    #1
  2. çok güzel bir site ama çok az soru var ben daha fazla soru olmasını isterdim ama yinede sitenizi çok beğendim.
    15 Şubat 2011
    #2
  3. teşekkürler güzel bir site
    16 Mayıs 2012
    #3
soru sor