türkçe test (sözcük anlamı 2)

İsimli konu WH 'Sınavlar' kategorisinde, yldrm.exe üyesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: türkçe test (sözcük anlamı 2). SÖZCÜK ANLAMI TEST - II 1. Aşağıdakilerin hangisinde, ikilemeyi oluşturan sözcükler arasında farklı bir anlam ilişkisi vardır? A) Davete çoluk çocuk... türkçe test (kelime anlamı) türkçe test (sözcük türleri/sıfat) ...

  1. SÖZCÜK ANLAMI TEST - II​

    1. Aşağıdakilerin hangisinde, ikilemeyi oluşturan sözcükler arasında farklı bir anlam ilişkisi vardır?
    A) Davete çoluk çocuk getirmeyin.
    B) Eşe dosta ne söyleyeceklerini şaşırdılar.
    C) Deli dolu gençlik günleri geride kaldı.
    D) Kıyı köşe bir temizlik yapmışlardı.
    *
    2. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
    Bu dizelerdeki altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Bu sistem güçlükle kabul gördü.
    B) Uzun uzun eski günlerden söz ettiler.
    C) Yavaş yavaş olanların farkına varıyordu.
    D) Arkadaşına, alçak sesle bir şeyler söyledi.
    *
    3. Son gül dağıldı, son kuş uçup gitti
    Şimdi yaz, yaprakların tabiatı örten pasındadır
    "Son" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu dizelerdeki anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Son zamanlarda ortalıkta görünmez oldu.
    B) Son şiirlerinde sosyal sorunlara değiniyor.
    C) Son derece sakin tavırlı bir insandı.
    D) Son öğrenci de cevap kâğıdını verdi.
    *
    4. Aşağıdakilerin hangisinde sesteş bir sözcük kullanılmıştır?
    A) Çek kayıkçı kürekleri
    B) Gezdir seven şu kalpleri
    C) Ufukta günün boynu büküldü
    D) Bir karanfil gönderdik denize
    *
    5. Mektubunda diyorsun ki gel gayri
    Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım
    Altı çizili söz yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlam bozulmaz?
    A) tuttuktan hemen sonra
    B) tuttuktan bir süre sonra
    C) tutmaya başladığında
    D) tutuncaya kadar

    6. Zamanla nasıl değişiyor insan
    Hangi resmime baksam ben değilim
    Yukarıdaki altı çizili sözcüğün bu dizelere kattığı anlam, aşağı-
    dakiierden hangisinde vardır?
    A) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
    B) Yüzün perde perde solmakta
    C) Her gün taşınsam rüzgârınla uzaklara
    D) Gittikçe artıyor yalnızlığımız



    7. Şimdi bir rüzgâr geçti buradan
    Koştum ama yetişemedim
    Sorsaydım söylerdi herhalde
    Soramadım
    "Yetişmek" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu dizelerdeki an-
    lamıyla kullanılmıştır?
    A) Hekim yetişmeseydi hasta kurtulamazdı.
    B) Bu giysi yarına yetişmeli.
    C) Bu ip kuyunun dibine yetişmez.
    D) Arkadan bize yetişti.



    8. Aşağıdakilerin hangisinde, hem deyim hem gerçek anlamıyla
    düşünülebilecek bir söz grubu vardır?
    A) Kadının canı burnundaydı.
    B) Elindeki gazeteye bir iki dakika göz attı.
    C) Adamın gözlerini kan bürümüştü.
    D) Gözüme batan kirpiği çıkarmaya çalışıyordum.



    9. Aşağıdakilerfn hangisinde "zor durumda kalmak" anlamında bir
    deyim kullanılmıştır?
    A) Dün akşam aldığı bir haberle etekleri tutuştu.
    B) Bu kadar yürümekten ayaklarıma kara sular indi.
    C) Yine iki ayağımı bir pabuca soktular.
    D) Sorular üzerine, alnında boncuk boncuk terler birikmişti.



    10. I. Nasıl olsa sıcak günler gelecek,
    II. Eninde sonunda yalanı ortaya çıkacak.
    III. Öncelikle bu öneri kurulda görüşülecek.
    IV. Oldum olası sinsilerden hoşlanmam.
    Bu cümlede altı çizili sözcüklerden hangi ikisi aynı anlamda kullanılmıştır?
    A) l.-II. B) II.-III. C) l.-III. D) III. - IV.



    CEVAPLAR:1.A 2.C 3.D 4.A 5.A 6.D 7.D 8.C 9.C 10.A
    11 Nisan 2007
    #1
soru sor