türkçe test (sözcük anlamı)

İsimli konu WH 'Sınavlar' kategorisinde, yldrm.exe üyesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: türkçe test (sözcük anlamı). SÖZCÜK ANLAMI TEST 1. Aşağıdakilerin hangisinde 'yazmak" sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır? A) Şiir yazmak herkesin harcı değildir. B) Soruları... türkçe test (kelime anlamı) türkçe test (sözcük türleri/sıfat) ...

  1. SÖZCÜK ANLAMI TEST​

    1. Aşağıdakilerin hangisinde 'yazmak" sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Şiir yazmak herkesin harcı değildir.
    B) Soruları aklıma yazdım.
    C) Bu olayı tüm gazeteler yazmış.
    D) Adresini bilmiyorum ki yazayım.
    *
    2. "Durup dururken dargınlık çıkardı." cümlesinde altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Bugün yarın işe girecek.
    B) Hiçbir neden yokken bayıldı.
    C) Öteden beri tanırım onu.
    D) Fiyatta aşağı yukarı anlaştık.

    3. Aşağıdakilerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük yoktur?
    A) Mutluluktan havalara uçuyordu.
    B) Aşk, onun gözünü kör etmişti.
    C) Öfkesinden yerinde duramıyordu.
    D) Kalbi hızlı hızlı çarpıyordu.

    4. "Çatmak" kelimesi, hangi cümlede temel anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Askerler, yolun kenarına silahlarını çattı.
    B) Komiser, o yana gelince, polis kaşlarını çattı.
    C) Nereden geldim buraya, belaya çattım şimdi!
    D) Yemeği beğenmeyince aşçıya çattı.

    5. Aşağıdaki sözcüklerden, anlamca en geniş kapsamlı olanı hangisidir?
    A) Ağaç ı
    B) Kavak ağacı
    C) Canlı
    D) Bitki

    6. Aşağıdakilerin hangisinde zıt (karşıt) anlamlı sözcükler kullanılmıştır?
    A) Gelen de gelmeyen de sağ olsun.
    B) Uzağı yakın eder bir selamın.
    C) Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu.
    D) Yazın çalıştı, kışın rahat etti.
    *
    7. Aşağıdakilerden hangisinde deyim kullanılmamıştır?
    A) Bir şey yapamayız, ok yaydan çıktı artık.
    B) Ablam, eiini sıcak sudan soğuk suya sokmaz.
    C) Bu olay iyice dal budak saldı.
    D) Üzüntüden dal gibi olmuşsun görmeyeli.
    *
    8. Aşağıdakilerden hangisinde ikileme farklı bir yolla oluşturulmuştur?
    A) Serkan kanlı canlı bir çocuktu.
    B) Yalan yanlış konuşması hepimizi üzdü.
    C) Eşyaları kırık dökük olduğu için eskiciye verdi.
    D) Ona yarim yamalak bir şeyler anlattı.
    *
    9. "Dününü unutan toplumların yarını olamaz" cümlesindeki altı çizili sözcük yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
    A) Tarihini
    B) Geçmişini
    C) Mazisini
    D) Zamanı
    *
    10. Al yerine karaları bağlar başına benim yârim.
    Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi düşünülemez?
    A) Al
    B) karaları
    C)bağlar
    D) yârim



    CEVAPLAR:1.D 2.B 3.D 4.A 5.C 6.B 7.D 8.D 9.D 10.D
    11 Nisan 2007
    #1
  2. çok teşekkürler paylaşım için kuzenimin çok işine yaradı..:D
    8 Eylül 2007
    #2
  3. ellerine sağlık arkadaşım
    11 Ekim 2007
    #3
  4. paylaşım için saol kardeş
    11 Ekim 2007
    #4
  5. arkadaş eyvallah güzel ydüşünmüşsün ama bazı soruların eksikliği var. böyle olmaz:hayır::D
    17 Ekim 2007
    #5
  6. elinde sosyal bilgiler yaprak test serisi olan var mı? Kayıtlı bütün konular olan varsa paylaşırsanız severim...
    20 Ekim 2007
    #6
  7. çizgili olan yerler diyosun çizgisi yok
    10 Eylül 2008
    #7
  8. slm beyler

    :muahaha::muahaha::muahaha::muahaha::muahaha::muahaha::muahaha::muahaha:
    18 Nisan 2011
    #8
  9. O altı Çizik kelime galiba ilk kelime çünkü Diğer şıklar o anlama Geliyor
    18 Mart 2012
    #9
  10. Yazılış ve söylenişleri aynı fakat aralarında

    anlam ilişkisi olmayan sözcüklere Eş Sesli Sözcükler adı verilir.

    Örnek: Ak koyunun kara kuzusu da olur.

    Kara görününce tayfalar sevindi.



    Kırılan dal suya daldı.



    Not: Dilimizde düzeltme işareti ( ^ ) olan sözcüklerde

    sesteşlik özelliği aranmaz.

    Örnek: Hava soğuktu kar yağıyordu.

    Bu seneki kârımız iyi.



    Not : Temel anlam- yan anlam ve gerçek anlam- mecaz anlam

    ilişkisi olan sözcüklerde eşseslilik aranmaz.



    Örnek: Adam tatlı elmaları sepete koydu. (Temel anlam)

    Çocuk saflığıyla tatlı bir uykusunda idi. ( Mecaz anlam)

    Yukarıdaki sözcüklerde eşseslilik aranmaz.



    Yakın Anlamlı Sözcükler: Anlamları bakımından birbirine yakın olan

    fakat aynı anlamı taşımayan sözcüklere "Yakın Anlamlı Sözcükler" denir.

    Sözcüğün yakın anlamlısı kullanıldığı cümleye göre değişebilir.



    Örnek: Çocuk ailesinden ayrıldı.

    Çocuk ailesinden uzaklaştı.



    Sevinmek - gülmek ağlamak - üzülmek

    Güzel - hoş ince - zayıf

    Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükler

    anlamca birbirine en yakındır?

    A) Bir süre sonra kendisi de bu akımın, bu tartışmanın içinde yer almıştı.

    B) Bu kitapları, belirlediğiniz ölçüye göre seçin, ayırın.

    C) Kendisine yapılan bu haksızlığı, bu saygısızlığı içine sindiremiyordu.

    D) Bütün bunları kendisinin yerine, önüne geçmek isteyenler düzenliyordu.

    E) Bu makineler ötekilere göre daha kullanışlı, daha pahalıdır.
    7 Nisan 2012
    #10
soru sor