türkçe test (tamlamalar)

İsimli konu WH 'Sınavlar' kategorisinde, yldrm.exe üyesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: türkçe test (tamlamalar). TAMLAMALAR TEST - I 1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu... türkçe test (edat-bağlaç-ünlem) türkçe test (kelime anlamı) ...

  1. TAMLAMALAR TEST - I​


    1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez.
    Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?
    A) Çam fidanları dikmişler yolun kenarına.
    B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor.
    C) Evin geniş balkonları vardı.
    D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.
    *
    2. Bazen isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcük girebilir.
    Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala uygun bir kullanım vardır?
    A) Ellerim takılırken rüzgârların saçına
    Asıldı arabamız bir dağın yamacına
    B) Zaman bir böcek gibi kenarda
    Koltukların didikler durur kadifesini
    C) Sevmiyorum suyunda yıkanmamış rüzgârı
    Dalgaların gözümde tütüyor mavi, yeşil
    D) Bahçemdeki dut ağacı vurdu ince dallarıyla penceremin camına
    *

    3.Aşağıdakilerin hangisinde zamir tamlayan durumundadır?
    A) Size artık burada ihtiyaç kalmadı.
    B) Bunlar neyin hesabını yapıyorlar?
    C) Onlardan hiç kimse hoşlanmıyordu zaten.
    D) Bizim öyle kuru gürültüye pabuç bırakmayacağımızı biliyorsun.
    *

    4. "Şimdi sözün burasında yine bir uzun parantez açmak ve bu dağ gezintisi hikâyesinden çok gerilere dönmek gerekir." cümlesinde aşağıdaki tamlamalardan hangisi yoktur?
    A) Belirtili isim tamlaması
    B) Zincirleme isim tamlaması
    C) Takısız isim tamlaması
    D) Sıfat tamlaması
    *

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad tamlamasının sıfatıdır?
    A) Büyük alış veriş merkezleri gün geçtikçe çoğalıyor.
    B) Kıraç toprakların insanları göç ediyor.
    C) Yeşil çimenlerin üzerindeki sarı papatyalar ne de hoş!
    D) Yüksek yamaçları n bitki örtüsü farklıdır.
    *

    6. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
    A) Yeşil pencerenden bir gül at bana
    Işıklarla dolsun kalbimin içi
    B) Kanı çekiliyor evlerin
    Eriyip dökülüyor damlar
    C) Süzülüp akasya dallarında gün
    Erir damla damla ayaklarında
    D) Sürür eteğini silik ve ince
    Bir gölge bahçenin uzaklarında


    7. Sıfat tamlamalarında bazen sıfat ile ismin yer değiştirip ilgi ekiyle isim tamlaması oluşturduğu görülür.
    Bu kurala örnek olabilecek bir kullanımın bulunduğu cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Evleri, minibüs durağına on metre mesafedeymiş.
    B) Bu dünya, iyilerin dünyası değil.
    C) Elmanın ucuzunu ancak Amasya'dan alabilirsin.
    D) Polis, aşırı yüklenen kamyonu durdurdu.
    *

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad takımının tamlayanı adlaşmış bir sıfattır?
    A) Çalışkanın notu her zaman yüksektir.
    B) Yazarın düşüncelerini dikkate almalısın.
    C) Adamın biri seni dün çarşıda arıyordu.
    D) Kısa sürede halkın sevgisini kazandı.

    9. "-den" hâl eki, bazen isim tamlamalarında tamlayan ekinin yerini tutabilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala örnek olabilecek bir kullanım vardır?
    A) Sıradan insanları da romanında işlemiş.
    B) Öfkesinden titremeye başladı.
    C) Bu kitaplardan hangisini beğendin?
    D) İşe neresinden başlamalıyım?

    10. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması eylemi durum yönüyle nitelemiştir?
    A) Soğuk savaş dönemine girmiştik.
    B) Şimdiye kadar yüz kitap okumuş.
    C) Karanlık bir gecede yola çıkmıştık.
    D) Çocuk, hızlı adımlarla yanımıza geliyor.



    CEVAPLAR:1.D 2.B 3.B 4.C 5.A 6.B 7.C 8.A 9.C 10.D
    11 Nisan 2007
    #1
  2. süper olmuş ya yazanın ellerine sağlık allah ondan rağzı olsun
    :D
    19 Mart 2008
    #2
  3. süper ya çoooook sağolun ya süper başka diyecek bişey diyemiyorum
    19 Mart 2008
    #3
  4. teşekkürler çok iyi geldi =)
    8 Ocak 2009
    #4
  5. Emeğiniz için Teşekkürler...
    12 Ocak 2009
    #5
  6. harika manyak bise
    17 Mart 2009
    #6
  7. uff harika saoollllll
    17 Mart 2009
    #7
  8. süpermiş çok saolun
    23 Mayıs 2009
    #8
  9. Allah senden razı olsun. ellerine sağlık valla süper olmuş bundan 2 tane daha varsa getirsene öğretmen ödev verdi 3 tane test çözün diye sen iki tane daha getir
    18 Nisan 2011
    #9
  10. bu 6. sınıf mı ??
    22 Nisan 2011
    #10
  11. bunun 6. sınıf olduğunu sanmıyorum bilmediğimiz şeyler var!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    11 Mart 2012
    #11
  12. ya bize ad tamlamalarını anlatırmısınız
    12 Mart 2012
    #12
  13. 1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez.
    Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?
    A) Çam fidanları dikmişler yolun kenarına.
    B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor.
    C) Evin geniş balkonları vardı.
    D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.
    13 Mart 2012
    #13
  14. 6.sınıf değil bence
    20 Mart 2012
    #14
  15. çok güzel olmuş ellerinize sağlık herkesin işine yarar kim yaptıysa gerçekten çok güzel yapmış sonava çalışmak için harika sınavım var çalışıcam burdan test çözdüm bazılarını bilemedim boş bıraktım ama gerçektn diğerleri işe yaradı çok teşekkürler tekrardan ellerinize sağlık
    8 Nisan 2012
    #15
  16. Allah sizden razı olsun.Yarın Türkçe dersinden yazılım vardı ve sizin sayenizde test çözüyorum.Size teşekkürlerimi sunarım.
    19 Nisan 2012
    #16
  17. Emeğiniz için Teşekkürler...
    13 Mayıs 2012
    #17
  18. Vala Bende Bilmiyom
    14 Mayıs 2012
    #18
soru sor