Bilgisayar yedekleme verilerinin güvenliğini düşünen ve onları saçma bir hata yüzünden kaybetmek istemeyen bilgisayar kullanıcılarının yapması gereken ilk iştir. Bu yazıda bilgisayar çökmesi, çalınması veya yangında küle dönüşmesi gibi durumlarda zarar görmemeniz için bilgisayar nasıl yedeklenir adım adım anlatıyorum.
Bilgisayar Yedekleme Gerçekten Gerekli Mi?
Evet. Kesinlikle evet. Hepimizin bilgisayarında onu kaybedene kadar farkına varmayacağımız ama kaybedince değerini anlayacağımız önemli bilgiler vardır. Bilgi derken, örneğin resimler, müzik dosyalarınız, film arşivleriniz, oyunlarınız veya dökümanlarınız. Ayrıca ben gayet iyi bilgisayar kullanıyorum neden bilgisayarım çöksün ki demeyin. Hiçbir sebep olmadan bilgisayarınız bozulabilir veya içindeki hard disk arızalanabilir.
Neyin Yedeğini Almalıyım?
Neredeyse bütün bilgisayar kullanıcıları için yedeklememiz gereken veri, değiştiremeyeceğimiz başka yerden bulamayacağımız veriler olmalıdır. Normalde kişisel dökümanlar, özel resimler, kaydettiğiniz oyunlar ilk yedeklemeniz gereken bilgilerdir. Windows kullanıyorsanız Belgelerim klasörü ilk yedeklemeniz gereken verilerin çoğunluğunu içerir.
Yedek Alma Yöntemleri
Alternatif bir medya ortamına yedek almak: Bilgisayarı CD veya DVD gibi ortamlara yedek almak yapabileceğiniz en temel yedekleme yöntemidir. Bu şekilde yedek almak çok basittir ve yeni başlayanlar bile becerebilir.
Başka bir bilgisayara yedek almak veya online yedek alma: Eğer ofisinizde bir yangın çıkarsa veya hırsızlar bilgisayarınızla birlikte yedeğinizi de çalarsa tüm bilgileriniz kaybolur. Başka bir bilgisayara yedek almak veya online yedek servislerini kullanmak en güvenlir yöntemlerin başında gelir.
Sürekli yedek alma: Raid sürücülü bir bilgisayar almak eya bir yazılım kullanarak tekrarlı bir şekilde otomatik yedek aldırmak bilgileriniz değise bile en güncel hali ile yedeklemenizi sağlar. Sürekli güncellenen hassas verileriniz için bu en iyi yöntemdir. Örneğin web sunucuları bu şekilde yedek alırlar. Veya bir kitap yazıyorsanız bu şekilde yedek almak zorundasınız.
Bilgisayarı CD veya DVD’ye Yedeklemek
En kolay yedek alma yöntemi bilgisayarınızı CD, DVD, harici HDD, USB Bellek gibi harici medya ortamlarına yedeklemektir. Bilgisayarınızı yedeklemeden önce hangisine kaydedeceğinize karar verin. Eskiden disketlere yedek alıyorduk fakat şimdi modern cihazlarımız var. Aşağıda en iyi yedek alabileceğiniz ortamları listeliyorum.
- USB Bellek
- Harici HDD
- CD veya DVD Diskleri
CD veya DVD Kullanarak Yedek Alma
Boş bir CD veya DVD’ye yedek almak basit bir işlem olsa da yazma işlemi için bir yazılım gerekli. Bu yöntemle yedek alacaksanız her yedek aldığınızda CD’yi bilgisayarınıza takmak zorundasınız.
Harici Sabit Diske (HDD) Yedekleme
Yüksek miktarda veriyi yedeklemek isteyen herkes için en iyi çözüm yolu bu yöntemdir.
USB Bellek Kullanarak Yedek Alma
Usb belleğe yedek almak için tek yapmanız gereken dosyaları kopyalayıp yapıştırmaktır.
Online (çevrimiçi) Yedek Alma veya Başka Bir Bilgisayara Yedekleme
Üstteki yöntemler gayet güzel yedekleme yöntemleri olsa da bu yedeği saklayacağınız yer bilgisayarınız veya aynı ortam ise pek güvenli olmayacaktır. Eğer bir yangında yanarsa, selde ıslanırsa veya depremde kırılırsa tüm önemli bilgileriniz kaybolacaktır. Bu yüzden çevrimiçi yedekleme en güvenli yöntemdir. Günümüzde online yedek alabileceğiniz onlarca servis bulunmaktadır. Aşağıda en popüler olanları listeliyorum. Eğer bilgilerinizi online yedekleme işine sıcak bakmıyorsanız yedek aldığınız cihazı arkadaşlarınızda, ailenizin evinde hatta arabanızda saklamak çok daha güvenli olur.
Online (Çevrimiçi) Yedekleme Servisleri
BackBlaze – Ayda sadece 50 dolara otomatik ve sınırsız yedek alanı.
Carbonite – Tüm bilgilerinizi yılda 59 dolara otomatik olarak yedekleyin. Sınırsız.
CrashPlan – Sınırsız, yılda 59,99 dolar.
Mozy – Ayda 5.99 dolar 50 GB, 9,99 dolar 125 GB.
Yorum Yap