Masaüstü Bilgisayarda Bios Şifresi Nasıl Sıfırlanır?
Masaüstü Bilgisayarınızın koymuş olduğunuz BIOS şifresini kaldırmak için; kasanızın elektrik fişi dahil bütün kablolarını çıkartın, kasayı açın ve anakartta bulunan saat pilini çıkartın yaklaşık 5 dakika bekleyin, daha sonra pili anakarta takın, kasanızı kapatın ve bilgisayarı açın. BIOS ayarlarınız ve şifreniz sıfırlanacaktır.
Dizüstü Bilgisayarda Bios Şifresi Sıfırlama
Notebook ve Laptop Bios Şifresini Sıfırlama
Unutulmuş bir bios şifresini sıfırlama işlemi, laptoplarda masaüstü bilgisayarlara göre daha da zordur. Notebook üreticileri bios şifre sıfırlama işlemini, laptopların taşınabilir cihazlar olduğundan çalınma durumu göz önüne olarak masaüstü bilgisayarlara göre daha da karmaşıklaştırmışlardır.
Bu makalede bahsedilen bios şifre sıfırlama işlemlerine başlamadan önce tüm sorumluluğun size ait olduğunu hatırlamanızda, bu tür işlemlerde en ufak bir hatada laptoplarınıza kalıcı zarar gelebileceğini bilmenizde fayda vardır.
Biosa konulan şifreler çeşidine ve yetkilendirmelerine göre yapacağımız işlemleri kısıtlarlar. Bu şifreleri unutmamız halinde ise bazıları sadece bios ekranına girmemize yasaklarken, bazılarıda işletim sistemine geçmeden ekrana gelerek bilgisayarları çalışamaz hale getirebilirler. Bu şifreleri sıfırlama ve kaldırma işlemlerini sıralamak istersek :
1) BIOS üreticisinin standart Şifresi ile laptop bios şifresi sıfırlama
2) Yazılım ile notebook bios şifresi resetleme
3) Donanım ile laptop bios reset
4) Laptop üreticisinin çözüm metodlarıyla laptop bios şifresi sıfırlama
1) BIOS üreticisinin standart Şifreleri ile Sıfırlama Laptop Bios Şifresi Sıfırlama
Bir çok bios üreticisi bu tür durumlara karşın ürettikleri bioslarda standart bir şifre kullanarak kullanıcılarının bu tür olaylarda bios şifresini sıfırlamaya olanak tanır. Bu şifreler üreticilerin ürettikleri bioslara göre farklılık gösterebilir. Aşağıda ki listede bazı bios üretici markalarının standart sıfırlama şifreleri vardır. Sizde biosunuzun markasına göre bu şifreleri deneyebilirsiniz.
Önemli NOT : Bazı Bios Şifreleme sistemleri sadece 3 şifre girme hakkı tanırlar ve bu 3 şifre girme işleminden sonra sistemi tamamen kitlerler. Böyle bir olayla karşılaşmak istemiyorsanız bu işleme başlamadan önce ilk olarak anakartınızın üreticisinin manuelini okuyun.
AMI Bios Standart Sıfırlama Şifreleri :
.M.I., AAAMMMIII, AMI?SW , AMI_SW, BIOS, CONDO, HEWITT RAND, LKWPETER, MI ve PASSWORD.
Award Bios Standart Sıfırlama Şifreleri :
Award marka biosların şifreleri 8 basamaktan oluşmaktadır. 1322222, 589589, 589721, 595595, 598598 , ALFAROME, ALLY, ALLy, aLLY, aLLy, aPAf, award, AWARD PW, AWARD SW, AWARD?SW, AWARD_PW, AWARD_SW, AWKWARD, awkward, BIOSTAR, CONCAT, CONDO, Condo, condo, d8on, djonet, HLT, J256, J262, j262, j322, j332, J64, KDD, LKWPETER, Lkwpeter, PINT, pint, SER, SKY_FOX, SYXZ, syxz, TTPTHA, ZAAAADA, ZAAADA, ZBAAACA ve ZJAAADC.
Phoenix Bios Standart Sıfırlama Şifreleri :
BIOS, CMOS, phoenix and PHOENIX.
Diğer Markalar için Bios Standart Sıfırlama Şifreleri :
Marka BIOS Şifresi
VOBIS & IBM merlin
Dell Dell
Biostar Biostar
Compaq Compaq
Enox xo11nE
Epox central
Freetech Posterie
IWill iwill
Jetway spooml
Packard Bell bell9
QDI QDI
Siemens SKY_FOX
SOYO SY_MB
TMC BIGO
Toshiba Toshiba
2) Yazılım İle Bios Şifresi Sıfırlama Notebook Bios Şifresi Sıfırlama
Bütün sistemlerin şifreleri mutlaka bilgisayarın bir yerlerinde muhafaza edilir. Eğer unuttuğunuz bios şifresi laptobınızı açmaya izin veriyorsa, bios şifrenizi öğrenebilirsiniz. Bios şifresinin muhafaza edildiği yeri biliyorsanız burayı sıfırlayabilirsiniz veya bu işlemi yapacak bir program kullanabilirsiniz.
0x371 portundan CMOS bellekteki byte i belirten bir program yazarak unuttuğunuz bios şifresini okuyabilirsiniz. Bu program ile IBM, American Megatrends Inc, Award ve Phoenix marka biosların koyduğunuz şifreleri dos ortamında sıfırlayabilirsiniz.
Bu programla da aşağıdaki marka biosları sıfırlayabilirsiniz :
ACER/IBM BIOS
AMI BIOS
AMI WinBIOS 2.5
Award 4.5x/4.6x/6.0
Compaq (1992)
Compaq (New version)
IBM (PS/2, Activa, Thinkpad)
Packard Bell
Phoenix 1.00.09.AC0 (1994), a486 1.03, 1.04, 1.10 A03, 4.05 rev 1.02.943, 4.06 rev 1.13.1107
Phoenix 4 release 6 (User)
Gateway Solo – Phoenix 4.0 release 6
Toshiba
Zenith AMI
Bu iso dosyası ile de başlangıç cd si hazırlayabilirsiniz. Bu cd ile dos ortamında içindeki bios sıfırlama programları ile şifrenizi sıfırlamayı deneyebilirsiniz.
3) Donanım ile Bios Şifresi Sıfırlama Laptop Bios Reset
Eğer laptobınızı açtığınızda bilgisayarınız başlamadan bios ekranında şifre ister şekilde kalıyorsa, şifreyi sıfırlamanın bir yolu da donanım ile sıfırlamaktır. Yukarda da bahsettiğimiz gibi bios şifreleri CMOS belleğinde depolanır. Bu bellek bilgisayar kapatılıp gücü kesildiğinde ufak bir pin sayesinde çalışır. Eğer biz bilgisayarı güçten kesip bu pini de devre dışı bırakabilirsek CMOS belleğinin üzerindeki tüm bilgiler sıfırlanır(bios şifresi dahil). Tabi ki öncelikle bu işlemi gerçekleştirmek için laptobımızın anakartında ki bu CMOS belleğine güç sağlayan pinin enerjisini kesecek doğru jumperları bulmalıyız. Her marka ve modele göre bu jumperların yerleri değişmektedir. Bu yüzden laptobınızın anakartının manuel kitapcığını bulup, cmos pininin jumper yerlerini öğrenmelisiniz. Deminde bahsettiğimiz üzere her laptop üretici firması bios şifre sıfırlama da kendilerine has zorluklar belirlemişlerdir. Kimisi CMOS pinine kısa devre yaptırırken kimisi de jumper veya saat pili gibi bileşenler kullanmışlardır.
4) Laptop Üreticisinin Çözüm Metodlarıyla Laptop Bios Şifre Sıfırlama
Toshiba Bios Şifre Sıfırlama :
Keydisk dos programını deneyin.
Bazı Toshiba laptop modellerinde de laptop açılışında sol shift tuşuna basılı tutarak bios şifre ekranını geçebilirsiniz.
IBM Aptiva Bios Şifre Sıfırlama :
Bazı IBM Aptiva modelleri açılışı sırasında mouse’a devamlı basılarak bios şifre ekranı geçilebilir.
Dell Latitude Bios Şifre Sıfırlama :
Bu program sayesinde laptobınızın altında bulanan servis nosunu girerek bios master şifrenizi öğrenip sıfırlayabilirsiniz.
Kolay gelsin…
Notebooklarda bios şifresini sıfırlamak
1.Phoenix bios şifresi sıfırlamak için bu dosyayı indirin ve c diskinin içine pass isimli klasöre açın. c:/pass klasörünün içinde 4 dosya olacak.
2.Bilgisayarı yeniden başlatın ve bios’a girin. Şifreyi 3 kere yanlış girerseniz aşağıdaki gibi bir hata mesajı alırsınız. Ekrana gelen kodu not alın.
3.Bilgisayarı açın, başlat, çalıştır’a girip cmd yazın ve dos ekranına geçin.
4.Gelen dos ekranında c diskindeki pass klasörüne geçmek içincd c:/passyazın ve enterlayın.
5.Yeni satırdaBIOS_PW 12345 0yazın ve enterlayın. 12345 yerine az önce not aldığınız hata kodunu yazacaksınız.
6.Size hata koduna bağlı olarak 4-5 tane şifre önerisi verecek. Bu şifreleri not alın.
7.Bilgisayarı yeniden başlatın, bios’a geçin ve bir önceki adımda not aldığınız şifrelerden birini kullanarak bios’a girebilirsiniz.
Very nice post. I certainly love this site. Thanks!
Çok teşekkürler. “4) Laptop Üreticisinin Çözüm Metodlarıyla Laptop Bios Şifre Sıfırlama” metodu bende işe yaradı. Vestel laptop ve Phoenix BIOS için.
arkadaşlar eğer bios ayarlarına girip format için ayar yapmak istiyorsanız hiç uğraşmanıza gerek yok bence. direk hdd yi çıkarıp başka pcye takıp oradan işleminizi halledebilirsiniz.
Meraba. Kafayı yemek üzereyim. Lütfen yardım edin. Durumu ayrıntılı anlatıcan, çünkü artık çözüm bulmak istiyorum. Cihazı açtığımız zaman siyah ekranda şifre soruyo. Şifreyi biliyorum. Orada sıkıntı yok. Cihazda Biosa girmek için siyah ekranda girdiğimiz şifre değil de başka bi şifre girmemiz gerekiyor. O şifreyi de biliyorum. Şifreyi giriyorum, yeniden başlat diyorum ve F2’ye basılı tutup BIOS’uma giriyorum. Ama ama ama (Çıldırdığım nokta) “exit” den başka seçenek seçemiyorum. Farkettiyseniz zaten seçenekler sönük duruyor. F1 tuşuda çalışmıyor bu arada.
Edit: Başlığı yanlış yazmışım ve onu düzenlemeyi bulamadım. Boot yerine BIOS olacak. Anlayışınız için teşekkürler.
Benim pc Sony vio ben de hiç bir şifre işe yaramadı bilgisi olan var mi arkadaşlar???
Teşekkürler güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş,
Bu programla da aşağıdaki marka biosları sıfırlayabilirsiniz : Yazılımış fakat program ismi yada linki yok !,olsaydı daha faydalı olurudu.
ACER/IBM BIOS
AMI BIOS
AMI WinBIOS 2.5
Award 4.5x/4.6x/6.0
Compaq (1992)
Compaq (New version)
IBM (PS/2, Activa, Thinkpad)
Packard Bell