Kadınların icatları – Kadın Mucitler
Kim demiş kadın bilim insanı olmaz diye işte bilim tarihine adını altın harflerle yazdıran kadın mucitler. Kadınların bu icatları aynı zamanda modern yaşantılarımızın temellerini oluşturuyorlar. Gerçi bütün icatlar öyledir ama icat eden kadın olunca daha farklı oluyor.
Bilim Kadınları ve İcat Ettikleri
1- Josephine Cochrane: Bulaşık makinesi
Cochrane, hizmetçilerinin sürekli olarak çin porselenlerinin kırılması ve zarar görmesinden bıktığı için bulaşık makinesini icat etti. Cochrane yüksek su basıncıyla çalışan makine için 1886 yılında paten aldı. O tarihlerde evlerde sıcak su sistemi olmamasına rağmen Cochrane ısrarcı davrandı ve fikrini öncelikle restoranlara ve otellere sattı.
2- Mary Phelps Jacop: Modern sutyen
Jacop, geliştirdiği modern sutyen için 1914 yılında ABD’de patent aldı. O tarihe kadar üretilen sutyenler çelik çubuk ve balina kemiği içeriyordu ve çok rahatsızdı. Bugün kullanılan sutyenlerin ilk modeli olan Jacop’ın geliştirdiği sutyen ise farklı tasarımıyla kullananların anatomik yapısına uygundu ve rahatlık sağlıyordu.
3- Mary Anderson: Araba sileceği
1900’lü yıllarda sürücüler yağmur ve kar yağdığında her bir sokağın başında arabalarını durdurup camlarını silmek zorundaydı. Mary Anderson 1903 yılında araba sileceğini icat ettiğinde ise sürücülerin dikkatini dağıtacağı gerekçesiyle 10 yıl boyunca patent alamadı. Ancak sonunda herkes bu icadı kullanmaya başladı. Araba sileceğinin elektrikli olanı da 1917 yılında yine bir kadın tarafından üretildi.
4- Dr.Grace Murray: İlk büyük ölçekli bilgisayar
Amiral Dr.Grace Murray, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Harvard Üniversitesi’nde yürüttüğü çalışmalar sonucu ilk büyük ölçekli bilgisayar “IBM-Harvard Mark 1″i icat ettiği için “bilgisayarların annesi” olarak tarihe adını yazdırdı.
5- Hedy Lamarr: Gizli kodlama sistemi
Avusturyalı Hedy Lamarr Nazi sempatizanı silah tüccarı kocasıyla evliliği sırasında katıldığı iş toplantılarında silahlarla ilgili çok şey öğrendi. Ancak Nazilere ve kocasına karşı büyük bir nefret duymaya başlayan Lamarr sonunda Londra’ya ve oradan da ABD’ye kaçtı. Nazilere karşı İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılması için ürettiği mesaj şifreleme sistemi için 1941 yılında patent aldı sistem 20 yıl sonra kullanılmaya başlandı.
6- Sara Blakely: “Spanx” iç çamaşırı
Oprah Winfrey ve Meg Whiteman’ın yer aldığı dünyanın en zengin kadınları listesinde yer alan Blakely bu servetini icat ettiği iç çamaşıra borçlu. Ürettiği elastik iç çamaşırı sayesinde kadınların birkaç beden daha zayıf görünmesini sağlayan “Spanx” isimli çamaşır Blakely’nin 500 milyon dolarlık bir şirketin sahibi olmasını sağladı.
7- Stephanie Kwolek: Kurşungeçirmez yelek
Kwolek’in 1963’te icat ettiği “Kevlar” adı verilen sert ve dayanıklı materyal sayesinde günümüzde polislerin her gün rahatlıkla giyebildiği kurşungeçirmez yelekler üretildi. Kwolek’in geliştirdiği teknoloji aynı zamanda asma köprü halatı, kask, fren balatası, kamp ekipmanları ve kayak takımı yapımında da kullanılıyor.
8- Margaret Knight: Kese kağıdı “kraliçesi”
Kese kağıtlarından önce üretilen kağıt torbalar zarf biçimindeydi ve düz bir tabanı yoktu. Bu haliyle bir hayli işlevsiz olan kağıt torbaları bugün bildiğimiz şekline sokan Knight, kağıdı kesen, katlayan ve dörtgen bir taban veren makineyi icat etti ve 1871 yılında patent aldı.
9- Marjorie Joyner: Mizampli
Joyner’in icat ettiği başlıklı makine sayesinde yapılan saçlar günlerce kalıcılığını koruyordu.
10- Ruth Wakefield: Amerikan usulü ev yapımı kurabiye
Misafirleri için çikolatalı kurabiye yaparken çikolatasının bittiğini fark eden Wakefield bunun yerine Nestle’nin kalıp çikolatasını kullanmaya karar verdi. Wakefield bu sayede “kaza sonucu” ABD’nin en sevilen çikolatalı kurabiyesi “Toll house”u icat etmiş oldu.
11- Marion Donovan: Tek kullanımlık bebek bezi
Donovan’ın 1949 yılındaki ilk icadı “Boaters” isimli bebeklerin pişik olmasını engelleyen sızdırmaz bezdi. Konu üzerinde çalışmaya devam eden Donovan 1961 yılında ise tek kullanımlık bebek bezi “Pampers”ı geliştirdi.
12- Lydya Newman: Gelişmiş saç fırçası
Saç fırçasının mucidi olmasa da Newman, geliştirdiği yeni modelle 19’uncu ve 20’nci yüzyılın başlarında saç bakım ürünleri üzerinde çalışan pek çok kişiden biri oldu.
13- Ann Moore: Bebek taşıyıcı
Batı Afrika’da Barış Gücü hemşiresi olarak 1960’lı yıllarda görev yapan Moore, Afrikalı kadınların bebeklerini taşıma biçimlerinden etkilenmiş. Uzun süreli denemelerden sonra sırt çantası mantığıyla fikrini birleştiren Moore bebek taşıyıcı “Snugli”yi geliştirdi.
14- Patricia Bath: Laserli katarakt ameliyatı
Bath, katarakt ameliyatlarında kullanılan yeni bir methodla 1988 yılında patent alan ilk Afro-Amerikan kadın doktor oldu.
15- Dr. Maria Telkes: Güneşle ısıtma sistemi
Macaristan doğumlu biyofizik uzmanı Telkes evlerde kullanılabilen güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin mucidi. 1925 yılında yerleştiği ABD’de vatandaşlık alan Telkes Westinghouse Electric şirketinde araştırmacı mühendis olarak çalıştı.
16- Dr. Ellen Ochoa: Optik Analiz Sistemi
Ochoa, ilk hispanik astronot ve NASA için çalışan araştırmacı unvanlarına sahip. Ochoa’nın icadı optik sistem mekanik olarak üretilen mallar için kullanıldı.
17- Martha Coston: Renkli İşaret Fişeği
Eşini 1847’de kaybeden Coston, kocasının not defterinde renkli işaret fişeği fikriyle ilgili yazdıklarını buldu. Sonrasında 10 yılını bu fikri hayata geçirmek için ordu yetkilileri ve bilim insanları ile çalışarak geçirdi.
18- Sarah E. Goode: Katlanabilir Yatak
ABD’de 1885 yılında patent başvurusu yapan ilk Afro-Amerikan kadını Sarah Goode’nin icadı katlanabilir portatif yataktı.
19- Alice H. Parker: Merkezi Isıtma Sistemi
Merkezi ısıtma sisteminin mucidi Parker ABD’den patent almak için 1919 başvuru yaptı. Sistem sayesinde tüm binanın sıcaklığı düzenlenip, ısı her odaya dağıtılabiliyordu.
20- Bette Nesmith Graham: Daksil
Graham yaptığı yazım yanlışlarının neticesinde kağıtları atıp baştan yazmaktan bıktığı için bir gün mutfak mikseriyle karışım hazırladı. Uzun süren denemelerden sonra Graham, daksilin patentini 1958 yılında aldı.
21- Rachel Zimmerman: Blissymbol Yazıcısı
Kanadalı mucit Rachel Zimmerman 1980’lerin ortasında 12 yaşındayken “Blissymbol Printer” adı verilen yazılım programını geliştirdi. Zimmerman’ın bir bilim fuarı için okul projesi olarak başladığı bu program beyin felci gibi rahatsızlığı olan kişilerin çevresiyle iletişim kurmasına olanak sağlıyor. Kullanıcılar özel dokunmatik ekranı sayesinde ekranda gördüğü sembolleri seçiyor ve program bunları yazılı cümlelere dönüştürüyor.
22- Tabitha Babbitt: Yuvarlak Testere
1800’lerin başında ağaç kesmek için testerenin iki ucundan tutacak iki erkeğe ihtiyaç duyuluyordu. Ancak Tabitha Habbitt’in 1813’te icat ettiği yuvarlak testere sayesinde erkekler bu zorlu görevden kurtulmuş oldu.
23- Theora Stephens: Saç maşası
Saç şekillendiricilerin çok eski tarihlerden beri kullanılıyor olmasına rağmen ilk kez kıvırcık saç yapmaya yarayan makinenin icadı 80’li yıllara kadar yapılamadı.
24- Barbara Askins: X-ray teknolojisi
NASA kimyageri Askins radyoaktif materyali kullanarak film negatiflerinde iyileşme sağladı.
Yorum Yap