Virüs, Malware, Trojan vb Zararlı Yazılımların Kısaca Tanımları
Tüm kötü amaçlı yazılımların kısaca tanımları.
Bilgisayar için iyi bir güvenlik çözümü seçmenize yardımcı niteliğinde olması için bu konu hazırladım. Bilgisayar virüsleri hakkın da ortak sorunlara bir cevap niteliğinde olur umarım.
İlk önce virüs ve malware arasındaki farkı anlayalım.
Malware, dosyalarınızı, ön yükleme kayıtları ve benzeri bilgisayarınızı yavaşlatabilir, bozabilir kötü amaçlı kod içeriyor. Ve Virüs sadece biyolojik bir virüs gibi bir dosyadan diğerine kopyalanır ve yayılır.
İlk güvenlik çözümü olarak bilgisayar virüslerine karşı korumak için geliştirilmiştir antivirüs olması gerekir.
Kötü amaçlı yazılımlar hakkında kısa bir bilgi edinelim.
Virüs Nedir?
Bilgisayar virüsü bir dosyadan diğerine ve daha sonra bir bilgisayardan diğerine yayılan bir programdır. Bir virüs veri, ana önyükleme kaydı ve sabit disk üzerinde bile her şeyi bozabilir veya silebilir.
Trojan-Truva/Truva Atı Nedir?
Bir Truva atı haberiniz olmadan bilgisayarınızda tam kontrolü ele alır ve backdoors ve keylogger gibi sisteme diğer kötü amaçlı yazılımları yükler.
Spyware Nedir?
Spyware-Casus yazılımlar internette ziyaret edilen sitelerin geçmişini, kullanıcı adlarını ve şifreleri gibi bilginiz olmadan bilgisayarınızdan farklı kullanıcı verilerini ve kişisel bilgilerinizi toplar.
Rootkit Nedir?
Bir rootkit, bazı işlem veya programların varlığını gizler ve bilgisayarınıza yetkisiz erişim sağlayan sessiz bir kötü amaçlı yazılımdır. Çoğunlukla Truva atları aracılığıyla yüklenir.
Adware Nedir?
Adware, gerçek işlemleri yapmanın yerine istenmeyen reklamları gösteren kötü bir yazılımdır. Genellikle bilgisayarınıza hiçbir zararı olmaz, ancak bazen bu keylogger gibi casus yazılım ile gelebilir.
Worm Nedir?
Worm-Solucan bilgisayarlar ve kötü niyetli rutinleri uygulayarak ağ performansı yavaşlamasına neden olan bir malware çeşididir.
Backdoor Nedir?
Backdoor Truva atları ve doğrudan erişim yoluyla yüklenir ve normal bilgisayar kimlik doğrulama sistemlerini atlar.
Keylogger nedir?
Keylogger haberiniz olmadan klavye girişi bilgilerinizi, şifrelerinizi, online bankacılık bilgileriniz gibi önemli verileri alır.
Bazı virüsler, casus yazılım uzmanları için bile ortadan kaldırmak zor olabilir bu yüzden iyi bir antimalware (anti-virüs programı) paketinin kullanılması önerilir.
Microsoft kendisi tarafından ürettiği Microsoft Security Essentials yazılımını da kullanabilirsiniz. Temel koruma sağlar. Aşırı güvenlik için bir anti-virüs programının olması gerekiyor.
Hiç bir ücret ödemeden ücretsiz, bedava anti-virüs programı kullanmak istiyorsanız En iyi Ücretsiz 25 Antivirüs Programı yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Tavsiye: Bilgisayarı kasmadan kaliteli bir anti-virüs programı istiyorsanız Norton 360 yazılımını öneririm.
Yorum Yap